ØKOLOGISK KOMBUCHA
LAVET PÅ KIRSEBÆRJUICE OG SPANSKE OLIVENBLADE
Den mest velsmagende fusion mellem Spanien og Vestjylland
Vestens Mikrobryggeri (tidligere Wild Apple Kombucha) er et lille lokalt mikrobryggeri på den jyske vestkyst, ikke langt fra Esbjerg, hvorfra jeg driver Olivenshoppen. Her brygges udelukkende med økologiske råvarer. Kombucha er en sprudlende frisk læskedrik, som brygges på en koloni af gode bakterier og vildgær, samt økologiske olivenblade fra Olivenshoppen – og i denne variant tilsat økologisk kirsebærjuice. En skøn og frisk smag af sol og sommer.
Hvad er kombucha:
Kombucha er en fermenteret drik, som er lavet af grøn te, sukker og SCOBY.
SCOBY er en forkortelse for Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Det er en koloni af gode bakterier og gærkulturer, som i symbiose med sukker og te, skaber en bestemt form for fermentering.
Kombucha menes at stamme fra Kina eller Japan. Den er lavet ved at tilføje specifikke stammer af bakterier, gær og sukker til sort eller grøn te, og derefter lade den gære i en uge eller mere. Under denne proces danner bakterier og gær en slags film på væskens overflade. Denne substans er en levende symbiotisk koloni af bakterier og gær, eller en SCOBY, og kan bruges til at fermentere ny kombucha.
Fermenteringsprocessen producerer eddikesyre (findes også i eddike) og flere andre sure forbindelser, sporniveauer af alkohol og gasser, der gør det kulsyreholdigt.
Nyd din kombucha afkølet og perlende
Fermenteret te lyder måske ikke ligefrem som en lækker drik, men lad dig ikke snyde, for efterhånden har dygtige bryggere formået at få det allerbedste frem af denne naturlige drik ved at tilsætte smagsstoffer. Du får ikke blot en perlende frisk drik, som er forfriskende på alle tider af dagen – men også en fermenteret drik, som i mange år har været hyldet for – og menes – at fremme en sund tarmflora. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan nyde den – alene eller måske med frosne bær som isterning. Nogle har sågar eksperimenteret – med succes – og fået lavet drinks med bl.a. gin og kombucha.
Kombucha blev først introduceret som en ren helsedrik, da SCOBY mentes at bidrage til en balanceret tarmflora, men nu kan den – brygget på olivenbladene – nydes som en velsmagende drik, som du kan nyde med god samvittighed. Den smager fantastisk – lidt i retning af cider. Et godt alternativ til alkoholholdige drikke, da denne holder under 0,5%.
Især i USA har kombuchaen – og probiotika – gået sin sejrsgang i flere år og bliver hyldet af alt fra sportsstjerner, kendisser og sundhedsguruer. Vi lader det være op til dig at vurdere, om du og dine tarme er enige. Og det skal understreges, at der ikke er videnskabeligt bevis for de sundhedsfremmende egenskaber.
Hvorfor skal du drikke kombucha?
Kombucha indeholder, som andre fermenterede produkter, probiotika, som kan være med til at fremme de gode bakterier i tarmen og dermed skabe en god tarmflora. Dette kan dog variere fra person til person. Desuden har det et lavt sukkerindhold og et højt indhold af gode aminosyrer. Du får i denne version også fordelene af olivenbladene. Læs mere om Olivenshoppens egen økologiske te af olivenblade her.
Læs artikel om parret bag Vestens Mikrobryggeri (Wild Apple Kombucha):
TIP!
Det kan være en god idé at vænne din mave til denne drik ved at starte med ca. 1/3 af flasken hver dag og langsomt øge mængden. Tager du receptpligtig medicin er det altid en god idé at snakke med din læge inden du starter op på kosttilskud o. lign.
Varedeklaration:
Energi: 85 kJ/20kcal
Fedt: 0 g
Heraf mættede fedtsyrer: 0 g
Enkelumættede fedtsyrer: 0 g
Flerumættede fedtsyrer: 0 g
Kulhydrat: 5 g
Heraf sukkerarter: 4,9 g
Protein: 0 g
Salt: 0,01 g
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.