ENKEL GUIDE TIL EKSTRA JOMFRUOLIVENOLIE
🫒 Hvorfor ekstra og hvorfor jomfru?
🫒 Hvordan smager jeg på en ekstra jomfruolivenolie?
🫒 Hvad kan jeg bruge ekstra jomfruolivenolie til?
FØRST forklaring på betegnelsen:
![]() | EKSTRA…Før man startede med at analysere og teste kemisk, var jomfruolivenolie det bedste, vi kunne få. Men nu er vi i stand til at tilføje “Ekstra”, der angiver den højeste standard og garanti for renhed, friskhed og smage. Ekstra jomfruolivenolie er fra det allerførste pres af druerne og får derfor ”ekstra” af de gode sunde egenskaber, mens frugten er helt frisk og grøn, og den presses hurtigt efter høsten for at bevare det ”ekstra”. JOMFRU… Kun den reneste saft/olie fra oliven, forarbejdet ved en temperatur under 28° C (koldpresset / ekstraheret) uden tilsætningsstoffer. Opbevares i tanke uden ilt og lys. |
![]() | OLIVEN…Oliven af forskellige sorter plukkes i varierende modningsgrader – normalt en kombination af grønt og halvmodent – og kværnet så hurtigt som muligt efter plukning. |
![]() | OLIE...Omkring 18% af oliven er olien. Denne gyldne essens adskilles mekanisk fra den solide masse og vand. Alt Ekstra Jomfruolivenolie er fra det første pres. Der er ingen Ekstra Jomfruolivenolie, der kommer fra anden ekstraktion eller pres. |
SÅ forskellen på ekstra jomfruolivenolie og alle de andre

Hvad er IKKE ekstra jomfruolivenolie?
• OLIVENOLIE / REN OLIVENOLIE er raffinerede olivenolier, der oftest blandes med en minimal mængde ekstra jomfruolivenolie. De koster mindre, men er simpelthen ikke så gode for dig, da de ikke indeholder samme sunde egenskaber som en ekstra jomfruolivenolie.
• JOMFRUOLIVENOLIE er en naturlig, uraffineret olie, forarbejdet ved højere temperaturer, hvilket resulterer i en olie af lavere kvalitet. Det er ikke så velsmagende eller så sundt som Ekstra Jomfruolivenolie.
Olivenolie tilsat krydderier kan ikke få betegnelsen Ekstra Jomfruolivenolie, som udelukkende er betegnelsen for den helt rene vare.
De smagstilsatte olivenolier kan dog sagtens være af samme høje kvalitet – især, hvis de fremstilles hos de samme producenter, som laver din Ekstra Jomfruolivenolie.
De såkaldte infusionsolier er blevet meget populære og indeholder typisk smagstilsætninger som citron, rosmarin, cayenne, chili og hvidløg.
Find vores infusionsolier her – alle lavet af økologisk ekstra jomfruolivenolie fra Lasolana2.
SÅDAN SMAGER DU PÅ OLIVENOLIE:
1. HÆLD Hæld en spiseskefuld olie i et lille glas. Du kan bruge et shotglas eller snapseglas. De ægte eksperter bruger briller med blåt glas, der skjuler oliens farve (med henblik på at bedømme), så de ikke påvirkes af oliens farve. | |
2. VARM & SLYNG Hold glasset i håndfladen for at opvarme olien og frigør aromaerne, og dæk glassets åbning med den anden hånd for at indfange duftene. Slyng forsigtigt olien rundt i glasset. | |
3. DUFT Fjern hånden, og tag en dyb indånding gennem næsen – og tag duftene ind. Kan du identificere duftene? Er det frugtagtigt eller græsagtigt? Fornemmer du nuancer af grøn mandel, banan, artiskok eller grøn tomat? | |
4. SMAG Tag nu en lang, slubrende slurk, og tag noget luft ind i munden. Dæk hele din tunge for at identificere så mange aspekter af smagen som muligt. Bemærk bitterheden, som vidner om polyfenolerne i olien. | |
5. SLUG Til sidst sluges olien og læg mærke til fornemmelserne, som en peberagtighed bag i halsen (eller mangel på den). Du kan endda føle trang til et lille host, som fremtvinges af oliens skarphed. En god olie skal ikke smage af olie! |
HVORDAN KAN DU BRUGE DIN OLIVENOLIE?
ERSTAT SMØR Brug olivenolie i stedet for smør på brød, i bagning og al madlavning. Fantastisk til veganere. | |
DRESSINGER Hæld olivenolie over f.eks. friske skårne tomater, salat eller som grundingrediens i alle former for salatdressing. | |
DIPS Rør olivenolie sammen med en smule vineddike eller balsamico eller rør den med blendede krydderurter, hvidløg osv. | |
DET LILLE EKSTRA ”TOUCH” Hæld olivenolie over varme bagte kartofler eller grøntsager, rør den i din suppe og eller hæld den over din pasta. | |
STEGNING Steg æg, fisk, grøntsager og kød i ekstra jomfruolivenolie for de sundeste og bedste resultater. Men undgå for høj varme og varm olien langsomt op. | |
OVNBAGNING Hæld over grøntsager, kød og fisk ved stegning i ovn for at give ekstra smag og sundhed. | |
SAUCER Brug en lille slat god olie for at tilføje silkeagtig struktur og lækker smag til næsten enhver sauce. | |
MARINADE Brug ren ekstra jomfruolivenolie eller en infusionsolie med urter, hvidløg, citron og krydderier til al slags kød eller grøntsager. | |
BAGNING Brug en god ekstra jomfruolivenolie, når du bager pandekager, brød, bagværk, knækbrød og kiks. | |
PURÉER F.eks. hummus og pesto – purerede grøntsager og bælgfrugter med olivenolie, urter og krydderier.. | |
DESSERTER Brug i is og budding, baklava, græsk gulerodskage og panna cotta. |