ENKEL GUIDE TIL EKSTRA JOMFRUOLIVENOLIE 

🫒 Hvorfor ekstra og hvorfor jomfru?
🫒 Hvordan smager jeg på en ekstra jomfruolivenolie?
🫒 Hvad kan jeg bruge ekstra jomfruolivenolie til?

FØRST forklaring på betegnelsen:

IMG 5106 EKSTRA…Før man startede med at analysere og teste kemisk, var jomfruolivenolie det bedste, vi kunne få. Men nu er vi i stand til at tilføje “Ekstra”, der angiver den højeste standard og garanti for renhed, friskhed og smage. 
Ekstra jomfruolivenolie er fra det allerførste pres af druerne og får derfor ”ekstra” af de gode sunde egenskaber, 
mens frugten er helt frisk og grøn, og den presses hurtigt efter høsten for at bevare det ”ekstra”. 
JOMFRU…
Kun den reneste saft/olie fra oliven, forarbejdet ved en temperatur under 28° C (koldpresset / ekstraheret) uden tilsætningsstoffer. 
Opbevares i tanke uden ilt og lys.
IMG 5107 1OLIVEN…Oliven af forskellige sorter plukkes i varierende modningsgrader – normalt en kombination af grønt og halvmodent – og kværnet så hurtigt som muligt efter plukning.
IMG 5108 1OLIE...Omkring 18% af oliven er olien. Denne gyldne essens adskilles mekanisk fra den solide masse og vand.
Alt Ekstra Jomfruolivenolie er fra det første pres. Der er ingen Ekstra Jomfruolivenolie, der kommer fra anden ekstraktion eller pres.

SÅ forskellen på ekstra jomfruolivenolie og alle de andre


IMG 5111 1

Hvad er IKKE ekstra jomfruolivenolie?

• OLIVENOLIE / REN OLIVENOLIE er raffinerede olivenolier, der oftest blandes med en minimal mængde ekstra jomfruolivenolie. De koster mindre, men er simpelthen ikke så gode for dig, da de ikke indeholder samme sunde egenskaber som en ekstra jomfruolivenolie. 

• JOMFRUOLIVENOLIE er en naturlig, uraffineret olie, forarbejdet ved højere temperaturer, hvilket resulterer i en olie af lavere kvalitet. Det er ikke så velsmagende eller så sundt som Ekstra Jomfruolivenolie.

Olivenolie tilsat krydderier kan ikke få betegnelsen Ekstra Jomfruolivenolie, som udelukkende er betegnelsen for den helt rene vare. 

De smagstilsatte olivenolier kan dog sagtens være af samme høje kvalitet – især, hvis de fremstilles hos de samme producenter, som laver din Ekstra Jomfruolivenolie. 

De såkaldte infusionsolier er blevet meget populære og indeholder typisk smagstilsætninger som citron, rosmarin, cayenne, chili og hvidløg.

Find vores infusionsolier her – alle lavet af økologisk ekstra jomfruolivenolie fra Lasolana2.

SÅDAN SMAGER DU PÅ OLIVENOLIE: 

IMG 51131. HÆLD
Hæld en spiseskefuld olie i et lille glas. Du kan bruge et shotglas eller snapseglas. 
 De ægte eksperter bruger briller med blåt glas, der skjuler oliens farve (med henblik på at bedømme), så de ikke påvirkes af oliens farve. 
IMG 51142. VARM & SLYNG
Hold glasset i håndfladen for at opvarme olien og frigør aromaerne, og dæk glassets åbning med den anden hånd for at indfange duftene. 
Slyng forsigtigt olien rundt i glasset.
IMG 51153. DUFT
Fjern hånden, og tag en dyb indånding gennem næsen – og tag duftene ind. 
Kan du identificere duftene? Er det frugtagtigt eller græsagtigt? Fornemmer du nuancer af grøn mandel, banan, artiskok eller grøn tomat?
Et billede, der indeholder clipart

Automatisk genereret beskrivelse4. SMAG
Tag nu en lang, slubrende slurk, og tag noget luft ind i munden. Dæk hele din tunge for at identificere så mange aspekter af smagen som muligt. 
Bemærk bitterheden, som vidner om polyfenolerne i olien.
Et billede, der indeholder tekst, clipart

Automatisk genereret beskrivelse5. SLUG
Til sidst sluges olien og læg mærke til fornemmelserne, som en peberagtighed bag i halsen (eller mangel på den). 
Du kan endda føle trang til et lille host, som fremtvinges af oliens skarphed. En god olie skal ikke smage af olie!

HVORDAN KAN DU BRUGE DIN OLIVENOLIE?

IMG 5118ERSTAT SMØR
Brug olivenolie i stedet for smør på brød, i bagning og al madlavning. Fantastisk til veganere.
IMG 5119DRESSINGER
Hæld olivenolie over f.eks. friske skårne tomater, salat eller som grundingrediens i alle former for salatdressing.
Et billede, der indeholder tekst, clipart

Automatisk genereret beskrivelseDIPS
Rør olivenolie sammen med en smule vineddike eller balsamico eller rør den med blendede krydderurter, hvidløg osv.
Et billede, der indeholder tekst, service, clipart

Automatisk genereret beskrivelseDET LILLE EKSTRA ”TOUCH”
Hæld olivenolie over varme bagte kartofler eller grøntsager, rør den i din suppe og  eller hæld den over din pasta.
IMG 5122STEGNING
Steg æg, fisk, grøntsager og kød i ekstra jomfruolivenolie for de sundeste og bedste resultater.
Men undgå for høj varme og varm olien langsomt op.
IMG 5129OVNBAGNING
Hæld over grøntsager, kød og fisk ved stegning i ovn for at give ekstra smag og sundhed.
Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelseSAUCER
Brug en lille slat god olie for at tilføje silkeagtig struktur og lækker smag til næsten enhver sauce.
IMG 5125MARINADE
Brug ren ekstra jomfruolivenolie eller en infusionsolie med urter, hvidløg, citron og krydderier til al slags kød eller grøntsager.
IMG 5126BAGNING
Brug en god ekstra jomfruolivenolie, når du bager pandekager, brød, bagværk, knækbrød og kiks.
Et billede, der indeholder tekst, service

Automatisk genereret beskrivelsePURÉER
F.eks. hummus og pesto – purerede grøntsager og bælgfrugter med olivenolie, urter og krydderier..
IMG 5128DESSERTER
Brug i is og budding, baklava, græsk gulerodskage og panna cotta.